Träna smart under våren

Nu är det maj månad och många av elitåkarna har startat uppkörningen inför nästa säsong. Efter en liten lugnare period är det nu många som släpper handbromsen och styrs av motivationen att bli bättre. Efter 20 år som elitåkare lärde jag mig hur min kropp fungerade men hade ändå svårt att hålla igen och fokuserade max från 1:a maj till säsongen var över. Efter karriären var över och jag tog ett par steg åt sidan insåg jag att många inklusive mig själv ofta fokuserar för hårt under den tidiga delen av året och sakta men säkert tar energi av den buffert som byggts upp under några lugnare veckor.

För att orka prestera på de viktiga passen och ha energi och kraft kvar till vintern gäller det att ha tryggheten och lugnet att våga vara lite avslappnad under uppbyggnaden för att klara av att explodera när det väl är dags att prestera. Jag tror att många ambitiösa skidåkare med hög kapacitet tyvärr aldrig slår igenom till följd av detta och att deras maximala prestationsförmåga oftast visar sig när snön lyser med sin frånvaro.